Z ogólnej definicji intensywności wynika, że sposoby intensyfikacji mogą być różne. Każde bowiem zwiększenie nakładów pracy żywej, jak i uprzedmiotowionej na jednostkę powierzchni oznacza wzrost intensywności. Czynniki intensyfikacji mogą być różnorodne. Duże znaczenie ma to, że nakłady pracy żywej i uprzedmiotowionej na l ha mogą rosnąć zarówno przez zwiększenie pracy uprzedmiotowionej na l ha, tzn. przez zwiększenie udziału produktów przemysłowych w procesie produkcji rolnej (nieraz nawet przy zmniejszeniu .nakładów pracy żywej na l ha), jak też przez zwiększone zużycie pracy żywej w „czystej” formie, bez istotnego zwiększenia nakładów pracy uprzedmiotowionej. Intensywne jest więc rolnictwo chińskie (duża ilość pracy żywej na l ha), a także holenderskie (olbrzymia masa środków technicznych na l ha). Rozumie się jednakże, iż stopnie intensywności są w obu wypadkach różne, tak samo jej charakter. Zróżnicowanie form i rodzajów intensyfikacji zależy od struktury nakładów pracy żywej i uprzedmiotowionej, która się na nią składa. Intensywność produkcji rolniczej jest miarą natężenia stosowania łącznie dwóch czynników produkcji — pracy i kapitału w stosunku do trzeciego czynnika, t j. ziemi. Tak więc intensywność wyraża stopień wykorzystania ziemi w procesie produkcji za pomocą pozostałych czynników.
- Lipiec 2018 (1)
- Wrzesień 2017 (9)
- Sierpień 2017 (12)
- Lipiec 2017 (17)
- Czerwiec 2017 (9)
- Luty 2017 (3)
- Styczeń 2017 (5)
- Październik 2016 (1)
- Sierpień 2016 (1)
- Lipiec 2016 (1)
- Luty 2016 (1)
- Grudzień 2015 (24)
- Listopad 2015 (22)
- Październik 2015 (35)
- Wrzesień 2015 (19)
- Sierpień 2015 (25)
- Lipiec 2015 (12)
- Czerwiec 2015 (24)
- Maj 2015 (16)
- Styczeń 1970 (4)
Leave a reply