Podstawowym, działem produkcji gospodarstwa rolnego jest produkcja roślinna, gdyż tu odbywa się, w wyniku procesu fotosyntezy, przetwarzanie energii słonecznej na energię zawartą w masie organicznej roślin. Produkty roślinne tylko w ograniczonym stopniu nadają się do bezpośredniej konsumpcji, natomiast duża ich część może być zużytkowana dopiero po przetworzeniu. Ograniczona przydatność konsumpcyjna produktów roślinnych stwarza konieczność ich przetworzenia w produkcji zwierzęcej (spasania). Wielkość zasobów paszowych oraz ich struktura i jakość wyznaczane przez produkcję roślinną określają rozmiary i kierunki produkcji zwierzęcej. Między wielkością i strukturą zasobów paszowych a poziomem produkcji roślinnej istnieje zależność bezpośrednia. Produkcja zwierzęca polega na przetwarzaniu surowców dostarczonych przez produkcję roślinną. W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa maleje na ogół udział produktów roślinnych przeznaczonych bezpośrednio na cele spożywcze (z wyjątkiem warzyw i owoców), wzrasta zaś udział produktów roślinnych przeznaczonych na pasze lub do przetwórstwa przemysłowego. Z około 300 tyś. gatunków roślin istniejących w świecie, uprawia się około 1500, ale tylko kilkadziesiąt ma większe znaczenie produkcyjne. Wśród nich decydującą rolę odgrywają rośliny zbożowe.
forex sygnały
forex sygnały
biuro księgowe białystok
Biuro księgowe Gliwice
Biuro księgowe Lublin
Biuro księgowe poznań
biuro księgowe warszawa
emerytura
faktura
kredyty
lokata bankowa
mieszkania katowice
Rozmowa kwalifikacyjna Opole
Rozmowa kwalifikacyjna Wrocław- Lipiec 2018 (1)
- Wrzesień 2017 (9)
- Sierpień 2017 (12)
- Lipiec 2017 (17)
- Czerwiec 2017 (9)
- Luty 2017 (3)
- Styczeń 2017 (5)
- Październik 2016 (1)
- Sierpień 2016 (1)
- Lipiec 2016 (1)
- Luty 2016 (1)
- Grudzień 2015 (24)
- Listopad 2015 (22)
- Październik 2015 (35)
- Wrzesień 2015 (19)
- Sierpień 2015 (25)
- Lipiec 2015 (12)
- Czerwiec 2015 (24)
- Maj 2015 (16)
- Styczeń 1970 (4)
Leave a reply