Towarowość poszczególnych produktów rolnych nie jest jednakowa. Występujące tu różnice uzasadnione są zarówno określonymi prawidłowościami ekonomiki produkcji rolnej, jak i strukturą spożycia rodzin chłopskich. Produkty zwierzęce wykazują wyższą towarowość oraz wyższą dynamikę jej wzrostu niż produkty roślinne, z wyjątkiem roślin przemysłowych (itp. burak cukrowy, rzepak), których towarowość sięga 100%. Dzieje się tak dlatego, że produkcja zwierzęca stanowi na ogół produkt zakończony (gotowy), podczas gdy przeważająca część produkcji roślinnej przeznaczona jest do dalszego przerobu lub na reprodukcję. W zakresie produkcji roślinnej (z wyjątkiem roślin przemysłowych) najwyższa towarowość cechuje zboża chlebowe (zwłaszcza pszenicę), niższa — ziemniaki i zboża pastewne. Towarowość większości roślin pastewnych (siano, zielonki) jest znikoma. W produkcji zwierzęcej najwyższą towarowość wykazuje żywiec wieprzowy. Towarowość mleka jest mniejsza na skutek dużego zużycia naturalnego przez ludność wiejską.
System reklamy Test
biuro księgowe białystok
Biuro księgowe Gliwice
Biuro księgowe Lublin
Biuro księgowe poznań
biuro księgowe warszawa
emerytura
faktura
kredyty
lokata bankowa
mieszkania katowice
Rozmowa kwalifikacyjna Opole
Rozmowa kwalifikacyjna Wrocław
- Lipiec 2018 (1)
- Wrzesień 2017 (9)
- Sierpień 2017 (12)
- Lipiec 2017 (17)
- Czerwiec 2017 (9)
- Luty 2017 (3)
- Styczeń 2017 (5)
- Październik 2016 (1)
- Sierpień 2016 (1)
- Lipiec 2016 (1)
- Luty 2016 (1)
- Grudzień 2015 (24)
- Listopad 2015 (22)
- Październik 2015 (35)
- Wrzesień 2015 (19)
- Sierpień 2015 (25)
- Lipiec 2015 (12)
- Czerwiec 2015 (24)
- Maj 2015 (16)
- Styczeń 1970 (4)
Leave a reply