Profil produkcji roślinnej konkretyzuje się w strukturze użytkowania ziemi. Ogólną cechą produkcji1 roślinnej wielu krajów jest duży udział zbóż, stanowiących główne źródło składników energetycznych. W Polsce dotyczy to przede wszystkim żyta. Drugą cechą produkcji roślinnej w Polsce jest wyjątkowo duży udział ziemniaków. Z roślin przemysłowych główną role odgrywają buraki cukrowe, rzepak i len. Swoistą cechą naszej produkcji roślinnej jest też niezbyt wysoki udział w niej użytków zielonych. O ile profil produkcji roślinnej jest określany przez główne gałęzie dostarczające węglowodanów (zboża, ziemniaki), o tyle profil produkcji zwierzęcej — przez gałęzie dostarczające białka (bydło mleczne i trzoda chlewna). Określa to profil produkcji zwierzęcej jako mleczno-mięsny. Wykształcony w procesie historycznym profil produkcji rolniczej w Polsce ma głębsze uzasadnienie. Najogólniej biorąc, struktura poszczególnych gałęzi produkcji rolniczej została ukształtowana na zasadzie maksymalizacji produkcji z istniejącej powierzchni rolniczej, przy możliwie pełnym wykorzystaniu posiadanych zasobów pracy. Zespół uprawianych roślin zbożowych odpowiada warunkom stworzonym przez czynniki przyrodnicze, a stosunkowo duży udział ziemniaków w strukturze upraw pozwala na zwiększenie ich produkcji z jednostki powierzchni przez wykorzystanie dość dużych zasobów siły roboczej.
System reklamy Test
biuro księgowe białystok
Biuro księgowe Gliwice
Biuro księgowe Lublin
Biuro księgowe poznań
biuro księgowe warszawa
emerytura
faktura
kredyty
lokata bankowa
mieszkania katowice
Rozmowa kwalifikacyjna Opole
Rozmowa kwalifikacyjna Wrocław
- Lipiec 2018 (1)
- Wrzesień 2017 (9)
- Sierpień 2017 (12)
- Lipiec 2017 (17)
- Czerwiec 2017 (9)
- Luty 2017 (3)
- Styczeń 2017 (5)
- Październik 2016 (1)
- Sierpień 2016 (1)
- Lipiec 2016 (1)
- Luty 2016 (1)
- Grudzień 2015 (24)
- Listopad 2015 (22)
- Październik 2015 (35)
- Wrzesień 2015 (19)
- Sierpień 2015 (25)
- Lipiec 2015 (12)
- Czerwiec 2015 (24)
- Maj 2015 (16)
- Styczeń 1970 (4)
Leave a reply